Parliament Place



November 2010- February 2011
DownerEDI Works
Contract Value $1,000,000

This contract was completed in February 2011 - within the required timescale and budget. This project was the enhancement of the road way of Parliament Place and Harvest Terrace. The project crew of The MG Group worked consistently for 6 days a week for the duration of the works to achieve the very much reduced contract period

 

The work encompassed the structural steel reinforced concrete sub base to the road which was done to exacting levels which enabled the direct sticking of the granite pavers and cobbles. Installation of granite and precast kerbs and the paving of sidewalks and the building of limestone walling to the surrounding areas was undertaken. This contract was very similar to the requirements of The Queens Cultural Precinct project and demonstrates MG suitability to this type of work

The situation of this site on a main arterial route and the subsequent closure meant that our impact had to be kept to the absolute minimum. The delivery of the granite material from abroad meant that we were not able to conduct the sequence of work as the planned methodology. As such the areas had to be split into priority sections and setting out of levels and concrete finishing were done to exacting tolerances which allowed such disjointed but necessary approach. The majority of Parliament Place was opened ahead of contract completion to enable the surrounding businesses to utilize the much needed parking within the area.

The subsequent opening of the single lane of traffic on Harvest Terrace to ease congestion (as per the traffic management plan) was also done ahead of project completion which split the site and required stringent planning to have certain areas ready (fully trafficked) before other adjacent areas were completed. The logistical parameters of having the site divided and open to the public meant that deliveries had to be well co-ordinated to enable completion of areas and movement of material around site.

The constant right of way for pedestrian traffic was greatly considered as existing pathways were included in the scope of works which required diverting the public through the site onto finished and safe areas while renewing the existing pathways. This had to be done in such a manner to ensure that the diversion was one that didn’t inconvenience the public to steer clear of the access given or take shortcuts. Surrounding work had to be mindful of dust and noise whilst these diversions in close proximity were ongoing. The traffic management plan had to make allowances for temporary access to business offices and residential buildings. These were undertaken in sections or at weekends (in minimal use) where the area could not be completed in one convenient allotment of time.